Cara Menambah Baki GoPay

Cara menambah baki GoPay anda, pilih yang paling mudah , yang sememangnya boleh digunakan sebagai pilihan. GoPay sendiri adalah perkhidmatan wang elektronik dalam aplikasi Gojek. Perkhidmatan pembayaran ini boleh digunakan untuk membayar pelbagai perkhidmatan dari Gojek seperti GoSend, GoFood, GoCar dan lain-lain.

Malah, anda boleh membuat transaksi bukan tunai kepada rakan kongsi perniagaan yang telah bekerjasama dengan Gojek. Ciri-ciri GoPay juga sangat banyak contoh seperti ciri usaha sama. Dengan ciri usaha sama menggunakan GoPay, anda tidak akan terganggu apabila membayar apabila anda berkumpul dengan rakan-rakan.

Sebagai tambahan kepada ciri usaha sama, terdapat juga  ciri GoPay Diary. Ciri GoPay Diary ini adalah rakaman semula transaksi dari GoPay selama sebulan, jadi anda dapat mengesan di mana wang yang sebenarnya anda tambah nilai dalam aplikasi GoPay. Pengguna yang menggunakan GoPay sebagai alat transaksi akan mendapat laporan sebulan sekali melalui e-mel.

Anda tidak perlu risau apabila anda menambah baki GoPay anda memilih yang paling mudah, kerana GoPay komited untuk mengekalkan keselamatan pengguna. GoPay mempunyai pelbagai teknologi dan terus berusaha untuk mengekalkan keselamatan baki, transaksi dan data peribadi. Inilah cara untuk menambah baki GoPay anda.

Cara Menambah Baki GoPay Melalui Pemandu

Anda boleh menyesuaikan keseimbangan dengan mudah kepada keadaan dan keperluan anda. Salah satu cara untuk menambah baki GoPay anda adalah dengan menambah nilai melalui pemandu. Tambah nilai minimum yang boleh anda lakukan hanya IDR 10 ribu, tentu saja jumlah yang sangat ringan.

Sekiranya anda ingin menambah nilai melalui GoPay, anda mesti membuat pesanan Gojek terlebih dahulu. Anda boleh memesan GoCar, GoRide atau GoFood. Menambah baki tidak boleh pergi ke mana-mana pemandu sahaja, seperti bertemu pemandu di jalan raya dan ingin menambah nilai, tetapi anda perlu membuat pesanan.

Selepas anda membuat pesanan untuk salah satu perkhidmatan gojek, segera sampaikan kepada pemandu jika anda ingin memindahkan baki GoPay. Anda boleh memberi wang tunai kepada jumlah GoPay yang ingin anda pindahkan. Jika pemandu mengatakan bahawa anda telah membuat tambah nilai, anda boleh menyemak sama ada baki anda telah meningkat atau tidak.

Untuk menyemak baki anda, anda boleh mengklik lebih lanjut pada halaman utama, kemudian klik sejarah. Biasanya, dalam peti masuk terdapat juga mesej jika anda telah berjaya menerima baki bersama-sama dengan jumlah nominal. Pastikan sekali lagi apabila baki telah ditambah.

Tidak seperti cara menambah baki GoPay anda, pilih yang lain yang paling mudah , menambah baki melalui pemandu adalah percuma, jadi anda boleh menyimpan lebih banyak, selain itu penambahan baki minimum untuk tambah nilai daripada pemandu hanya IDR 25 ribu.

Menambah Baki GoPay Melalui Pasar Mini

Selain menambah baki GoPay anda melalui pemandu, anda juga boleh menambah nilai GoPay Anda melalui pasar mini. Gojek telah bekerjasama dengan beberapa pasar mini untuk menambah baki, termasuk Alfamidi, Alfamart, Dan + Dan, Pegadaian dan Lawson. Anda boleh memilih pasar mini ini.

Selepas tiba di pasar mini, bagaimana untuk menambah baki GoPay, pilih yang paling mudah seterusnya adalah untuk menerangkankepada juruwang jika anda ingin menambah baki untuk pelanggan, kemudian menyampaikan nombor mudah alih yang anda gunakan dan mendaftar dalam aplikasi Gojek. Pengisian semula baki nominal melalui pasar mini berbeza-beza.

Pilihan nominal untuk menambah baki melalui pasar mini bermula dari IDR 20 ribu hingga IDR 500 ribu. Selepas mengecas, bayar mengikut nominal yang dikehendaki. Untuk menambah nilai melalui pasar mini, anda perlu membayar yuran pentadbiran HANYA IDR 2 ribu.

Kemudian, juruwang akan menambah akaun anda, sebelum meninggalkan pasar mini, pastikan sekali lagi jika nominal baki anda telah meningkat mengikut nominal yang anda bayar. Untuk menyemaknya, anda boleh mengklik lebih lanjut pada halaman utama atau mencari sejarah.

Tambah Baki GoPay Melalui Bank

Anda juga boleh menambah baki anda dari bank, terdapat beberapa bank yang boleh anda gunakan sebagai pilihan untuk menambah baki anda. Anda boleh memilih bank mengikut bank yang sedang anda gunakan. Tambah nilai baki juga boleh dari ATM, perbankan mudah alih dan lain-lain, inilah cara untuk menambah baki GoPay memilih yang paling mudah sepenuhnya:

  1. Melalui BCA. Anda boleh menambah nilai melalui ATM, pilih menu pemindahan kemudian masukkan Akaun Maya BCA Gojek 70001 diikuti dengan nombor telefon bimbit anda, masukkan jumlah yang ingin anda isi dan selesaikan pengecasan. Di samping itu, anda juga boleh menambah nilai menggunakan One Klik, m-BCA, dan Klik BCA.

 

  1. Melalui Bank Mandiri. Jika anda mempunyai akaun Bank Mandiri, dan ingin menambah nilai menggunakan ATM, anda boleh memilih menu gaji, kemudian e-Dagang, dan masukkan kod syarikat, iaitu 60373, diikuti dengan nombor telefon bimbit yang telah didaftarkan dalam aplikasi. Selain menggunakan ATM, anda boleh menggunakan perbankan internet, serta perbankan mudah alih.

 

 

  1. Melalui Bank BRI. Jika melalui bank BRI, anda boleh memilih transaksi lain untukmembeli, masukkan kod 301341 diikuti dengan nombor telefon anda. Jangan lupa, masukkan jumlah nominal yang ingin anda isi. Pengisian semula melalui Bank BRI juga boleh menggunakan SMS mudah alih BRI, perbankan BRI Mobile.

 

  1. Cara menambah baki GoPay anda pilih yang paling mudah melalui Bank BNI. Untuk menambah nilai, anda boleh memilih menu pembayaran, dan akhirnya ke pembayaran pelbagai, masukkan kod 9003, kodnya adalah kod syarikat Gojek, kemudian masukkan nombor telefon bimbit anda, akhirnya masukkan jumlah GoPay yang ingin anda tambah nilai. Menambah baki melalui Bank BNI boleh menggunakan perbankan internet, dan perbankan SMS.

 

  1. Melalui Bank Permata. Jika anda melalui ATM Bank Permata, anda boleh memilih menu pemindahan, kemudian pergi ke akaun Permatabank anda, dan masukkan kod syarikat. Kod syarikat Gojek adalah 898 dan diikuti dengan nombor berdaftar. Masukkan nominal dan ikuti arahan yang sewajarnya pada skrin.

Tambah Nilai Daripada Rakan Pengguna GoPay

Cara paling mudah untuk menambah baki GoPay anda adalah dengan menambah nilai daripada rakan pengguna. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memindahkan baki kepada rakan pengguna, pastikan anda telah menaik taraf akaun anda terlebih dahulu, untuk menaik taraf akaun anda sebenarnya mudah.

Jika anda ingin menaik taraf akaun anda, dalam bahagian menu GoPay, anda boleh klik pada lebih banyak, kemudian pilih naik taraf dan naik taraf sekarang. Ambil gambar ID yang anda miliki, dan jangan lupa untuk mengambil selfie bersama dengan kad pengenalan anda dengan jelas. Klik hantar dokumen dan anda hanya perlu menunggu proses pengesahan seterusnya.

Sekiranya proses pengesahan berjaya, kemudian anda akan mendapat pemberitahuan, dengan menaik taraf akaun ini, cara menambah baki GoPay memilih yang paling mudah menjadi lebih pelbagai. Jika anda ingin menambah nilai kepada rakan pengguna, anda boleh klik bayar. Kemudian ikuti langkah seterusnya.

Untuk membuat pemindahan dari rakan pengguna, anda boleh memasukkan nombor telefon atau menggunakan kod QR. Selepas memilih salah satu daripada dua, masukkan nominal yang anda mahu hantar, dan jangan lupa untuk menulis mesej atau nota. Klik bayar dan masukkan ID anda. Apabila pemindahan berjaya, anda akan mendapat pemberitahuan kemudian,

GoPay memberikan kemudahan, lebih-lebih lagi, cara untuk mendaftar GoPay juga mudah, anda hanya perlu memuat turun aplikasi Gojek, maka anda boleh menggunakan perkhidmatan secara langsung dari GoPay. Apabila anda ingin menggunakannya, jangan lupa untuk mengesahkan data terlebih dahulu supaya cara paling mudah untuk menambah baki GoPay anda menjadi lebih pelbagai.