Cara Membuat Pasport Baru, 1Suara

Cara membuat pasport adalah membuat pasport baru, iaitu dalam talian. Oleh itu, anda tidak perlu lagi berbaris di dalam bilik, lebih mudah dan lebih cepat. Kerana anda hanya perlu mendaftar, maka ia akan diproses oleh pihak yang berkaitan dan kemudian anda boleh  mengambilnya di pejabat. Ia sangat mudah dan pastinya memberi manfaat kepada anda.

Pasport adalah documen rasmi negara yang mempunyai fungsi sebagai alat supaya orang boleh melawat negara lain. Tidak semua institusi boleh mengeluarkan pasport, kerana mereka hanya boleh dikeluarkan oleh institusi rasmi yang dilantik oleh kerajaan Indonesia. Dengan membuat pasport perjalanan boleh dilakukan dengan mudah.

Pasport anda akan mempunyai setem atau meterai visa oleh negara yang akan anda  lawati. Terdapat beberapa jenis pasport, terdapat kira-kira 6 jenis pasport yang diketahui di Indonesia. Dan yang paling terkenal adalah pasport yang hanya untuk tujuan perjalanan.

Oleh itu, apabila anda ingin melancong ke luar negara, buat pasport terlebih dahulu, supaya anda boleh memasuki negara yang berkenaan. Jika anda telah membuat pasport, maka perjalananboleh dilakukan dengan mudah.  Sebelum membuatnya, anda mesti terlebih dahulu memahami beberapa jenis pasport yang akan  anda  buat.

Di Indonesia terdapat 3 pasport yang diketahui secara meluas oleh orang ramai. Pertama adalah pasport biasa, pasport ini adalah perjalanan sahaja. Ia mempunyai warna hijau, kerana ia hanya terhad kepada perjalanan, maka di negara destinasi anda tidak dibenarkan berdagang atau menjalankan perniagaan. Pasport ini berfungsi supaya anda boleh memasuki negara asal anda.

Fungsi Pasport Diplomatik dan Cara Membuatnya

Cara untuk membuat pasport diplomatik sebenarnya sama dengan pasport biasa. Semua yang menjadi diskriminasi adalah masalah tujuan awal perjalanan mereka dan juga siapa pembuatnya. Pasport diplomatik hanya dibuat oleh pegawai negeri seperti penjawat awam, TNI/Polri dan anggota DPR yang akan melakukan perjalanan diplomatik ke negara destinasi.

Pasport diplomatik mempunyai hitam pada penutup. Jenis pasport ketiga adalah pasport perkhidmatan. Pasport jenis ini juga berfungsi untuk perjalanan seperti pasport diplomatik sebentar tadi. Iaitu, ia hanya diberikan kepada kakitangan kerajaan yang akan melaksanakan tugas negeri di luar negara. Pasport ini mempunyai warna biru.

Oleh itu, jika anda ingin melancong ke luar negara, anda mesti mempunyai pasport. Jika anda membuatnya, jangan dapatkan pasport yang salah, kerana ia akan menjejaskan perjalanan yang akan anda buat. Tetapi persoalannya ialah bagaimana untuk membuatnya, sama ada bagaimana untuk membuat pasport adalah sukar.

Selepas anda memahami jenis pasport Indonesia lebih awal, untuk membuatnya, anda mesti terlebih dahulu memahami jenis visa (permit lawatan). Kerana sebagai tambahan kepada visa pasport adalah salah satu alat penting jika anda ingin memasuki negara. Kerana perjalanan ke luar negara mempunyai tujuan tersendiri, kemudian pilih visa yang betul.

Jenis Visa yang Perlu Tahu Sebelum Membuat Pasport

Terdapat beberapa visa yang mempunyai pelbagai tujuan atau kegunaan. Jenis pertama ialah visa jangka pendek. Ini adalah jenis visa lawatan jangka pendek, yang hanya untuk tujuan perjalanan, perniagaan atau lawatan keluarga. Syarat-syarat visa jenis ini juga tidak begitu rumit, hanya tiket tempahan, dan buku akaun.

Cara untuk membuat pasport adalah dengan terlebih dahulu membuat visa. Jenis visa kedua adalah visa jangka panjang. Ini biasanya untuk tujuan kerja atau pendidikan. Sekiranya permohonan untuk visa jangka pendek tidak memerlukan dokumen tempat tinggal semasa berada di negara berkenaan. Jadi untuk jangka panjang ia memerlukan itu.

Dan jika anda ingin belajar, maka anda mesti memasukkan dokumen di mana anda belajar, sebagai contoh, universiti mana yang anda sedang belajar. Jika anda menjalankan tugas diplomatik atau perkhidmatan maka anda juga mesti memohon visa diplomatik atau perkhidmatan. Visa perkhidmatan digunakan apabila anda mewakili negara untuk lawatan ke negara lain.

Jenis visa seterusnya ialah visa transit. Jenis ini hanya digunakan untuk orang yang hanya transit untuk masa yang singkat untuk meneruskan perjalanan mereka ke negara seterusnya. Seperti apabila anda ingin pergi ke Belanda, maka anda mesti terlebih dahulu transit ke satu negara, jadi anda dikehendaki membuat visa transit ke negara itu.

Berikut adalah beberapa syarat yang diperlukan jika anda ingin membuat pasport, pertama adalah kad pengenalan asal dan salinan foto. Kemudian kad keluarga, juga yang asal dengan salinan foto. Sijil kelahiran asal dan salinan fotokopi. Ia juga dikehendaki memasukkan diploma terakhir bersama-sama dengan sijil perkahwinan jika sudah berkahwin.

Jika anda ingin membuat pasport untuk anak anda. Kemudian ia harus termasuk beberapa dokumen berikut. Seperti kad pengenalan kedua-dua ibu bapa, kad keluarga asal atau salinan fotokopi. Sijil kelahiran kanak-kanak, buku perkahwinan ibu bapa, pasport asal ibu bapa. Juga bawa pasport lama anda jika anda ingin memanjangkannya.

Cara Membuat Pasport Dalam Talian

Cara pertama ialah memuat turun aplikasi, di kedai permainan di bawah nama Queuefor Passport. Kaedah ini tidak akan menyukarkan anda apabila anda ingin membuat pasport, dan jika anda tidak mahu memuat turun aplikasi, anda boleh menggunakan laman web rasmi pejabat imigresen. Jika ya, maka lakukan langkah kedua.

Yang kedua adalahuntuk  mendaftar terlebih dahulu, yang pertama adalah untuk membuka permohonan. Kemudian pergi ke halaman mula. Kemudian anda terus mengisi data peribadi yang lengkap. Seperti nama pengguna, kata laluan, NIK. dan nombor telefon bimbit. Jangan lupa juga memasukkan e-mel dan alamat penuh anda.

Sekiranya anda telah mendaftar dan disahkan oleh pentadbir  , maka langkah atau cara untuk membuat pasport secepat mungkin adalah  membuat jadual anti-faucet dan memilih pejabat imigresen yang akan  anda  lawati. Dengan itu, anda tidak perlu beratur lagi, kerana anda telah berbaris  dalam aplikasi itu.

Sekiranya anda telah menjadualkan untuk membuat pasport, langkah seterusnya adalah pergi ke pejabat imigresen terdekat di kawasan anda. Apabila anda datang kepadanya, jangan lupamembawa dokumen yang diperlukan. Jangan mendapatkannya apabila ia datang tetapi tidak membawa dokumen.

Anda akan dibimbing untuk melakukan proses gambar, pemeriksaan dokumen, dan tandatangan dan wawancara. Sekiranya itu semua selesai tunggu sebentar untuk pasport selesai diproses oleh pentadbir. Apabila selesai, sudah tiba masanya untuk membuat pembayaran dan anda akan dapat menggunakan pasport.

Proses Mengambil Pasport dengan Betul

Biasanya apabila anda telah melakukan cara membuat pasport dengan betul, ia akan diproses untuk membuatnya. Ia tidak lama, tetapi ia bergantung kepada permintaan untuk pasport pada hari itu. Ia mungkin mengambil masa 3 hingga 4 hari untuk pejabat imigresen memproses pasport anda.

Dengan proses dalam talian, ia pasti akan memudahkan untuk membuat pasport. Ia lebih mudah dan cepat, ia tidak mengambil masa yang lama. Anda boleh mengambil barisanyang lebih pendek, jadi apabila di pejabat imigresen nama  anda  akan dipanggilkerana anda telah berbaris dalam sistem dalam talian.

Apabila proses selesai, anda hanya perlu membuat pembayaran dan mengambil pasport.  Anda kemudian bersedia untuk melancong ke luar negara, tetapi apa yang perlu dipertimbangkan adalah tidak merosakkan nama negara Indonesia. Jadi ketika di luar negeri harus berbuat baik.

Bagi anda yang membuat pasport biasa, mungkin hanya untuk tujuan pelancongan. Kemudian jangan kembali ke negara asal dalam had masa yang telah ditetapkan. Jika anda tidak pulang ke rumah tidak lama lagi sehingga masa tertentu, akan ada beberapa masalah. Itulah cara membuat pasport dalam talian.

Baca Juga: